Nedan ett brev från Timo Koskela med mångårig erfarenhet av Svenska Bastuakademin och till lika en av våra främsta ögonkirurger, läs mer om honom på han hemsida

Till Alfred,

Några ord om bastubadandet och Alfreds bastutunna hos Leif på www.wasahamnen.se.  

Jag har njutit av bastubad många gånger i bastutunnan som finns I hamnen. Den viktiga ventilationen fungerar utmärkt och aggregatet (ugnen) är förstås från Harvia. 

Jag vet mycket om bastun. Första minnen i mitt 66-åriga liv om bastun var hos min farmor i Österbotten och tältbastun min far hade byggt för våra bilresor i Finland. En finne kan aldrig vara utan bastu. Sedermera hade vi bastun på sommarstället i Österbotten. Bastubad, sjön och saunalenkki var självklara höjdpunkter. Då fortfarande byggdes ofta bastun och ugnen av ägarna själva som av min far och hans vänner gjorde. Det skröts om den ena uppfinningen efter den andra medan hettan från ”löyly” smekte kroppen. Alltid var ventilationen bra och temperaturen lämplig för mycket ånga i bastun. Det kunde gå timmar vid denna ceremoni.  Harvia byggde sina första bastuagregat som min far men fick en industri av det hela. Kolla Harvias hemsida. Ventilation, mängden stenar och placeringen/höjden av laven är kritiska ingredienser i designen. Därför vet jag att Alfred har lyckats bra med sina produkter.

Jag har träffat Alfred i omgångar och diskussionen glider i regel snabbt från familjen till våra viktiga ämnen bastu och egenskaperna för god ”löyly”.

Jag har bastat hela mitt liv. Tältbastun, farmors, mostrarnas på landet, kusinernas. Gamla, nya, små, stora ; alla sorter. Tältbastun blev sedermera bastun på familjens ö utanför Helsingfors. När det byggdes rökbastu dit vara jag  med i alla moment från designen till genomförandet.  Rökbastun användes flitigt förutom strandbastun som var varm dagligen under sommaren. På vintern blev det isvak från bastun och klart saunalenkki. Ofta rullade vi i snön också.  

Bastu är platsen för jämlikhet och sinnenas ro. Grundläggande för bra ”löyly” måste alltid finnas; ventilation, aggregatet med rätt volym av stenar och placeringen av laven. Bonus är klart om man ser vatten vare sig älv, sjö eller havet från laven. 

Vad gjorde jag när jag fyllde 65 år.  Bastubad i Alfreds bastutunna i Wasahamnen på Djurgården hos Leif.  Från bastun hop i det april friska vattnet. Sedan en stunds filosoferande med kompisen Janne ute på lilla verandan.

Tack Alfred och Leif.

Timo Koskela

M/Y Uschi

Umeå

______________________________________________________________________________

Kommentar: Det var Alfred som introducerade bastutunnan på den svenska marknaden och har nu över 20 år senare 1000 tals nöjda kunder i Sverige och över hela världen faktiskt. Leif är ägare av Vasahamnen på Djurgården i Stockholm.